ExoPlayer Kullanimi

Özgür Can
Oct 15, 2020

Bugün sizlere exoplayer’den bahsediyor olacağım.. Vakit kaybetmeden başlayalım.

Android uygulamanızda müzik ve video oynatmak olmazsa olmaz bir görevdir. Çünkü müzik ve video, uygulamanın kullanıcısı ile uygulamanın sağlayıcısı veya geliştiricisi arasındaki hızlı iletişimin en etkili yollarından biridir.

Bir Android uygulamasına ses ve video eklemenin çeşitli yolları vardır. Bunlardan bazıları MediaPlayer ve ExoPlayer’dır.

ExoPlayer, doğrudan Google’ın Android ekibi tarafından yönetildiği için güvenilirdir. Bu yüzden, ExoPlayer için her desteği Google’ın Developers web sitesinde bulabilirsiniz.

Öncelikle MediaPlayer sınıfı android cihazlarda medya oynatmak için kullanılır. Android’de bulunan hemen hemen tüm medya formatlarını destekler.MediaPlayer kullanımının az olmasında ki temel sebep kendi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirmek istiyorsanız, bunu yapmakta zorlanırız.Dolayısıyla, özelleştirmek istiyorsak, ExoPlayer’ı kullanırız..

Ancak ExoPlayer kullanmanın da birkaç dezavantajı var. Örneğin, yalnızca ses çalmak istiyorsak, o zaman MediaPlayer kullanmalısınız. Çünkü ExoPlayer MediaPlayer’dan daha fazla pil tüketir.

ExoPlayer Activity / Fragment’te nasıl kullanılır?

ExoPlayer’ı kullanmak oldukça kolaydır.

build.grade dosyamızda kütüphaneyi içeriye alıyoruz..

Layout dosyamıza exoplayeri ekliyoruz.

Kotlin dosyanızda oynatıcıyı başlatmak ExoPlayer’ı oynatıcı görünümünde başlatacak ve video hazır olduğunda medyayı oynatacaktır. Bu işlevi onStart ve onResume’dan yapabiliyoruz. Durdurulması gereken yerler de ise onPause ve onStop’u kullanırız..

Dezavantajlarından biri de ekranı portrate iken landscape cevirirseniz video tekrar oynatılacaktır.. Bunun önüne geçmek için de Manifest dosyamıza aşağıda kodu yapıştırabilirsiniz..

Devami gelecek..

--

--